Popas duhovnicesc pe calea Postului la „Meteora Bacăului”

Vineri, 8 decembrie 2017, credincioşii băcăuani au avut din nou bucuria de a face un popas duhovnicesc pe calea Postului Naşterii Domnului Iisus Hristos, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Valea Budului – metoc chiriarhal – pentru a se ruga împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Taina Sfântului Maslu.

Preoți și credincioși ai Protopopiatului Bacău, din parohiile „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău, „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Bacău, „Izvorul Tămăduirii” Bacău, Holt, Mărgineni, Luncani, Podiş, Traian şi Letea Veche, s-au întâlnit în rugăciunile Tainei Sfântului Maslu, pe „Meteora Bacăului”, sub mantia ierarhului, continuând osteneala postului şi dobândind astfel nenumărate foloase duhovniceşti.

Preotul Aurel Cîrlan, parohul bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim – în numele tuturor celor prezenţi – pentru dragostea care o arată faţă de cei pe care îi arhipăstoreşte, după care a adăugat: „Preoţii băcăuani au venit împreună cu credincioşii lor la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, ca să guste un colţ de Rai, lăsând acasă toate grijile lumeşti, deoarece rugăciunea este înălţarea omului cu inima către Dumnezeu. Aducând rugăciuni de laudă, mulţumire şi cerere, noi intrăm în comuniune directă cu Dumnezeu”.

După rugăciunile de binecuvântare şi dezlegare, citite de Ierarh la sfârşitul Tainei Sfântului Maslu, acesta a rostit un frumos cuvânt de învăţătură menţionând: „Rugăciunile care s-au înălţat în Taina Sfântului Maslu sunt alcătuite din cuvinte care zidesc, pline de har, pline de îmbărbătare şi de îndemnare sufletească la rugăciune, la convorbire cu Dumnezeu. Sfântul Evagrie Ponticul, mare ascet şi trăitor spunea că „teolog este cel care se roagă”. Orice virtute pe care noi o practicăm este de fapt o manifestare a lui Dumnezeu prin noi, orice lucrare pozitivă a noastră este lucrarea lui Dumnezeu, El foloseşte mâinile noastre ca să lucreze fapta cea bună. De aceea, omul care se roagă mult, ajunge la experienţa mistică a Sfântului Apostol Pavel care spune: „M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine.” (Galateni 2, 20).

La finalul slujbei, maica stareţă stavrofora Magdelena Budeanu, alături de obştea de maici pe care o conduce, a oferit tuturor credincioșilor prezenți ceai cald, fructe, prăjituri şi cozonac de post.

(pr. Flavius Balaban)

[/unitegallery]

Continue reading...

Seară binecuvântată la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

Preoți și credincioși din parohiile Narcisa, Sfântul Andrei Criteanul și Sf. Cuv. Parascheva din Bacău, parohia Letea Veche, parohia Hemeiuș și parohiile din comuna Mărgineni ale protopopiatului Bacău, dar nu numai, au participat vineri după amiază, în data de 1 decembrie 2017, la slujba Sfântului Maslu oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului la biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, care este Metoc Chiriarhal. Atmosfera a fost una cu adevărat unică prin faptul că după Sfântul Maslu Ierarhul a cântat alături de credincioși colinde și melodii patriotice.

După amiaza celei de-a treia vineri a Postului Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost cu adevărat binecuvântată pentru credincioșii băcăuani prezenți la slujba Sfântului Maslu din mai multe parohii din municipiul Bacău, dar și din zonele adiacente, oficiată în biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Tineri și vârstnici alături de păstorii lor sufletești au lăsat deoparte toate grijile lumești pentru a se ruga preț de câteva ore în atmosfera mântuitoare a celei mai noi mănăstiri băcăuane, alături de ierarhul lor.

 Majoritatea celor prezenți a fost alcătuită din enoriași ale parohiilor băcăuane rânduite în această zi alături de care s-au aflat și creștini din alte zone, care și-au dorit să se întâlnească în rugăciune și să primească binecuvântări și dezlegare de păcate prin lucrarea Harului Divin la rugăciunile stăruitoare înaintea Tronului Ceresc ale Părintelui Arhiepiscop Ioachim. În cuvântul adresat credincioșior prezenți, Înaltpreasfinția Sa a amintit despre importanța zilei de 1 Decembrie pentru românii de pretutindeni și a subliniat legătura profundă care există între această sărbătoare națională și cinstirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să continue osteneala postului evidențiind foloasele duhovnicești pe care creștinul le poate dobândi participând în această perioadă la Taina Sfântului Maslu.

 (pr. Daniel Marari)

[/unitegallery]

Continue reading...

Hramul metocului chiriarhal de la Valea Budului

Unul dintre cele mai tinere așezăminte monahale din Eparhia Romanului și Bacăului, metocul chiriarhal de la Valea Budului, și-a serbat astăzi, 1 octombrie, hramul. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au aflat pelerini și credincioși băcăuani.

Numeroși băcăuani au urcat astăzi, duminică, 1 octombrie, spre Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, pentru a se ruga alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la sărbătoarea hramului acestui așezământ monahal. Frumusețea Dumnezeieștii Liturghii, săvârșită de ierarh dimpreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi, din zona Bacăului și municipiului Roman, s-a împletit cu taina Hirotoniei, moment sacru în cadrul căruia doi tineri și-au asumat slujirea sacerdotală. Astfel, în cadrul slujbei, la care au asistat și reprezentanți ai autorităților județene și locale, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Melenciuc Silviu Mihai, pe seama parohiei Crăiești (comuna Bozieni, Protopopiatul Roman), iar pe Ionel Cecală, diacon pe seama Mănăstirii Răchitoasa (județul Bacău). În cuvântul rostit la acest popas de binecuvântată sărbătoare, ierarhul a vorbit despre frumusețea duhovnicească a hramului metocului chiriarhal de la Valea Budului, evidențiind dinamismul obștii monahale coordonate de maica stareță, stavrofora Magdalena Budeanu. ”Această frumoasă sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este și hramul așezământului monahal, Acoperământul Maicii Domnului. Ați venit aici ca Preacurata și pururea Fecioară Maria să vă acopere cu harul său sfințitor. Ați urcat spre sfânta mănăstire pentru a vă ruga și pentru cei care, din motive binecuvântate, nu sunt prezenți. Însă, aducețit-vă aminte că, purtându-L în inimă pe Mântuitorul Hristos, îi purtați și pe cei care doresc să fie asemenea Lui. Ne bucurăm că ați venit să cinstiți acest hram și să fiți prezenți în rugăciune aături de noi. Rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să picure har din plinul dragostei Sale, și să reverse în suflete din iubirea Sa”, a afirmat ierarhul, evidențiind și implicarea Catedralei ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în organizarea acestui moment. ”Mulțumim și părinților de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, care au adus aici spre închinare credincioșilor racla cu sfintele moaște care fac parte din odorul neprețios al valorilor spirituale care se găsesc la Catredrală”, a menționat Înaltpreasfinția Sa care, la sfârșit, i-a îndemnat pe credincioșii prezenți: ”Să fiți receptivi și receptacule la ceea ce este bun și frumos, ca Dumnezeu să se recunoască în voi”.

[/unitegallery]

Continue reading...

Sfântul Maslu pe calea postului Crăciunului, la Valea Budului

Vineri, 2 decembrie, ÎPS Arhiepiscop Ioachim înconjurat de un sobor de preoți băcăuani a oficiat slujba Sfântului Maslu la Metocul chiriarhal ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului. Ierarhul a rostit, de asemenea, rugăciuni de alinare și vindecare a suferințelor trupești și sufletești pentru credincioșii prezenți la slujbă și pentru toți cei pomeniți.

Soborul preoților și diaconilor ce au înconjurat Chiriarhul, la ceas de seară, în rugăciune sfântă prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, a fost format din preoți parohi și slujitori din parohiile “Sfântul Ioan” și „Buna Vestire”, din municipiul Bacău, preoți de la parohiile din jurul mănăstirii, diaconi și mulțime de credincioși băcăuani.

Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfinției Sale a reușit să miște inimile și sufletele celor care au ales ca vineri seara să petreacă duhovnicește pe Calea Postului Crăciunului la metocul chiriarhal de la Valea Budului.

În încheierea rugăciunilor, copiii din corul Parohiei „Sfântul Ioan” au reușit prin glasurile lor cristaline, cântând colindele noastre milenare, să aducă fulgi de emoție sfântă care să picure mesajul Nașterii Mântuitorului peste inimile și mințile celor care i-au ascultat.

(Pr. Daniel Marari)

Continue reading...

Liturghie arhierească de ”Acoperământul Maicii Domnului” pe “Meteora” Bacăului

“Meteora” Bacăului, după cum este denumit metocul chiriarhal din satul Valea Budului al comunei Mărgineni de lângă municipiul Bacău, și-a serbat sâmbătă, 1 octombrie, hramul ”Acoperământul Maicii Domnului” pentru al treilea an consecutiv. Fiind o obște foarte bine închegată sub coordonarea Maicii Starețe Stavrofora Magdalena Budeanu, aici se desfășoară frecvent seri cultur-duhovnicești și activități social-filantropice.

Pelerinii și credincioșii băcăuani încă de la primele ore ale dimineții au ales preț de câteva ore să se rupă de comoditatea orașului și a altor îndeletniciri lumești pentru a oferi timpul lor serbării „Acoperământului Maicii Domnului” alături de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim – chiriarhul locului și împreună cu obștea maicilor de aici. Pentru deplasarea la acest  eveniment, băcăuanii au avut la dispoziție autobuze care au plecat din municipiu la ore fixe din fața bisericilor ”Sf. Dumitru” Narcisa, ”Sf. Ierarh Nicolae” și ”Pogorârea Duhului Sfânt” – Șerbănești.

Evenimentul duhovnicesc a fost deschis prin primirea Chiriarhului de către  P.C. Pr. Costică Busuioc -protopop al Protoieriei Bacău alături de un sobor de preoți. Ierarhul a adresat un emoționant cuvânt duhovnicesc către clerici, mireni și pelerini. Imediat după aceasta a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie.

 După citirea pericopei evanghelice a fost citită meditația lirică la sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului denumită “Maica Domnului şi crucea lui Iisus”, care a fost compusă special pentru această Sfântă zi de către Părintele Arhiepiscop Ioachim. Preotul Ciprian Cloșcă de la Parohia “Izvoarele” a prezentat o exegeză la poemul liric, celor prezenți, arătând mesajul sacru transmis prin versurile pline de tâlc și har ale Ierarhului.

 Pentru a sublinia și mai mult sublimitatea și măreția Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a hirotonit întru diacon pe tânărul Dănilă Liviu-Costel, pe seama parohiei Valea Caselor din comuna Lipova, Protopopiatul Bacău.

 La final, Părintele Ciprian Olteanu -secretar al protoieriei Bacău a prezentat noua apariție media, făcând un scurt rezumat al compact discului  “Imne din lumină lină”, editarea grafică și multiplicarea fiind făcute de Pr. Dumitru Militaru de la D-Studio Production.  Imediat dup acest moment credincioșii au fost binecuvântați de către Părintele Arhipăstor Ioachim care i-a îndrumat părintește: Toate să le faceți spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii sufletelor dumneavoastră!” 

(Pr. Daniel-Ionel Marari)

Continue reading...

Hramul mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

Pelerinii și credincioșii băcăuani sunt așteptați să participe sâmbătă, 1 octombrie, la sărbătoarea metocului chiriarhal de la Valea Budului. În ziua de prăznuire a ”Acoperământului Maicii Domnului”, Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată, începând cu orele 9.00, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiind urmată de un cuvânt de învățătură al ierarhului. Pentru deplasarea la acest  eveniment, băcăuanilor le vor fi puse la dispoziție autobuze care vor pleca la ore fixe din fața bisericii ”Sf. Dumitru” Narcisa, ”Sf. Ierarh Nicolae” și Catedrala ”Pogorârea Duhului Sfânt” (conform programului afișat). afis_metoc_-_hramul_mare_-_2016_varianta_2

Continue reading...

Sfințire și binecuvântare pe ”Meteora” Bacăului

În ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, vineri 22 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a picturii paraclisului Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Un impresionant sobor de preoți din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, alături de numeroși pelerini și reprezentanți ai autorităților locale, au participat vineri, 22 iulie, la hramul paraclisului Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Înainte de oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Ioachim a sfințit pictura paraclisului ,,Sfânta Mironosiță Maria Magdalena” ce întregește ansamblul monastic al mănăstirii – metoc chiriarhal, consfințind prin aceasta lucrarea jertfelnică a obștii monahale de pe ”Meteora” Bacăului. De altfel, ierarhul a adus spre închinarea credincioșilor și a pelerinilor racla cu părticele din sfintele moaște ale Sf. Mc. Pantelimon și ale Sfântului Mc. Teodosie de la Brazi, care vor rămâne permanent în acest locaș de rugăciune. Sfintele moşte au fost purtate în procesiune la biserica mare a mănăstirii unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească. ”Ne-am împărtășit din potirul dragostei și mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat la această sărbătoare. Să nu uităm că, întotdeauna, la umbra crucii găsim binefacere și binecuvântare”, a menționat, printre altele Înaltpreasfințitul Ioachim în cuvântul său de învățătură, felicitându-i pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, în mod deosebit pe maica stareță stavrofora Magdalena Budeanu.

La rândul lor, reprezentanții autorităților locale din Mărgineni și-au exprimat mulțumirea față de frumoasa colaborare cu Biserica. ”Vă mulțumim Înaltpreasfinţia Vostră, în primul rând, că aţi adus mai multă rugăciune în comuna noastră şi ne apropiaţi cât mai mult de Dumnezeu prin lucrarea sfinţitoare şi învăţătorească pe care o desfăşuraţi. Vă asigurăm de respectul, preţuirea şi ajutorul nostru, şi ne dorim o colaborare rodnică în desfăşurarea a cât mai multe proiecte social-filantropice şi culturale. Să dea Bunul Dumnezeu să ne revedem la cât mai multe evenimente de această importanţă, adică sfinţitoare, înălţătoare şi ziditoare de suflet”, a menționat Gabriela Plăcintă, reprezentantul autorității locale. (Pr. Flavius Balaban, pr. Constantin Gherasim).

Continue reading...

O nouă seară de rugăciune și binecuvântare pe ”Meteora” Bacăului

Așa cum a devenit obiceiul, în după-amiezile de vineri, pe toată durata Postului Învierii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim se roagă pentru cei bolnavi sufletește și trupește, citește rugăciuni speciale de dezlegare pentru creștini, rostind și cuvânt de învățătură și întărire în dreapta credință. (pr. Constantin Gherasim)img-20160402-wa0004

ZoomInto: Pictures, Images and Photos

Continue reading...

Taina Sfântului Maslu, la biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

În vinerea din prima săptămână a Postului Mare, de la ora 17.00, sub lumina crucii ce veghează deasupra satului Valea Budului, la biserica Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” se va săvârși Taina Sfântului Maslu. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți.

Înaltpreasfinția Sa va rosti rugăciunile de alinare și vindecare a suferințelor trupești și sufletești pentru cei aflați într-un ceas de cumpănă al vieții lor. Aceste momente deosebite, care vor fi săvârșite pe toată durata postului, constituie o continuare a serilor duhovnicești de rugăciune începute la mănăstirea de la Valea Budului în urmă cu trei ani. (Pr. Constantin GHERASIM)

Continue reading...

Sfântă rugă şi Vestea cea bună a „plinirii vremii” s-au împletit pe „Meteora” Bacăului.

Colindători din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului au venit la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, de la Valea Budului.
Tinerii studenți din universitățile băcăuane organizați sub patronajul spiritual al Sf. Mare Mucenic Dimitrie, ASCOR, Filiala Bacău, s-au făcut mesageri ai Naşterii Mântuitorului Hristos.
Lor li s-a alăturat, de acum consacratul grup psaltic, Filomelos, format din tineri liceeni şi studenți din Oneşti precum şi câțiva elevi de şcoală primară, coordonați de d-na Prof. Paula Cautiş, care au oferit pelerinilor participanți o suită de colinde inedite.
Ca reprezentantă a colindătorilor din Buhuşi, eleva Ioana Viviana Pepenaş a interpretat două cântece de Crăciun.
Seara de colinde a fost continuată de Pr. Andrei Ioan Antal şi Pr. Dumitru Militaru de la Biserica „Sf. Voievod Ştefan cel Mare” care au dăruit auditorului câteva cântări prilejuite de sfintele sărbători.
La finalul acestei seri de rugă şi colind, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oferit daruri colindătorilor şi cuvânt de binecuvântare tuturor celor prezenți. „Cântecele din seara aceasta au țintit inimile noastre, căci Hristos vine să se nască în inimile noastre însetate de a-L primi. De 2015 ani, Dumnezeu ne cheamă spre mântuire şi noi trebuie să ne altoim la vița Hristos, pentru ca, în comuniune, să tragem seva duhovnicească pe care ne-o oferă în Sfânta Liturghie”. Cu acest prilej a dat grupului de colindători de la ASCOR numele dramaturgului şi diaconului Ion Luca.
Toți cei prezenți au fost invitați de Părintele Ciprian Olteanu, moderatorul acestei seri să cânte tradiționalul colind „O, ce veste minunată”.

Continue reading...