Credincioșii îndemnați să practice continuu virtuțile creștine

Seara de rugăciune de la biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, de vineri, 20 martie, s-a constituit într- un îndemn făcut de IPS Arhiepiscop Ioachim către credincioșii prezenți, de  a practica în permanență virtuțile creștine.

Pelerinii prezenți, din Bacău și Mănăstirea Cașin, s-au rugat împreună cu ierarhul în cadrul slujbei Sfântului Maslu, după care, așa cum este tradiția, cu genunchii plecați în fața icoanei Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură rostit, IPS Arhiepiscop Ioachim i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite niciodată să urce pe scara virtuților creștine, făcând referire la cea de-a patra duminică din Postul Mare în care se face pomenirea sfântului Ioan Scărarul, autorul unei cărți de referință pentru spiritualitatea ortodoxă ”Scara raiului”. ”Să nu uităm să urcăm pe scara virtuților, căci aceasta este singura care ne duce spre împărăția lui Dumnezeu, acolo unde este comoara noastră. Iar mersul nostru, epectatic, din cunoaștere în cunoaștere, trebuie să fie permanent, și să practicăm virtuțile încontinuu. Să nu ne oprim niciodată din a practica virtuțile, căci, după ce am adoptat ca normă de viață învățătura lui Hristos, trebuie să împlinim cuvântul Lui și să făptuim faptele cele bune, care devin treptele scării pe care urcăm către Cer”, a spus, printre altele, în cuvântul său, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Continue reading...

Vineri, 13 martie, la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului au continuat serile de rugăciune din cadrul Postului Mare.

Seara de rugăciune din vineri, 13 martie, a fost  deosebită pentru credincioșii prezenți la biserica Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.  În ciuda ploii mărunte și a vremii deloc prielnice, sfântul lăcaș s-a dovedit a fi neîncăpător.

La ora 17.30, cei prezenți au vizionat un material despre Taina Sfântului Maslu, în care IPS Arhiepiscop Ioachim a explicat semnificația și importanța acesteia pentru viața creștinului. Apoi, preoții prezenți și credincioșii, între care s-au aflat și numeroși pelerini veniți de la Mănăstirea Cașin, s-au rugat împreună cu ierarhul, așa cum este obiceiul în fiecare seară de vineri din perioada Postului Mare.

La sfârșitul slujbei, IPS Sa a rostit rugăciuni de iertare, preoții și pelerinii, împreună cu ierarhul plecându-și genunchii în fața icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Profunda încărcătură duhovnicească a acestei slujbe a fost subliniată de preotul protopop Costică Busuioc, care a remarcat și comuniunea de rugăciune a preoților și credincioșilor cu ierarhul locului. ”A fost o seară cu o profundă emoție duhovnicească. Am urcat pe această colină a bucuriei pentru a ne ruga împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și vă mulțumim pentru aceste momente”, avea să menționeze preotul Ioan Chiribău, parohul bisericii ”Sf. Împărați” din Bacău, prezent alături de coslujitorul său, preotul Adrian Ciobanu, și enoriași ai parohiei la slujba de la mănăstirea de la Valea Budului.

Un cuvânt de mulțumire a adresat și preotul Ioan Bârgăoanu de la Mănăstirea Cașin, care a explicat pelerinilor că invitația făcută de ierarh de a veni la rugăciune în seara zilei de vineri nu este una întâmplătoare, Sfânta Vineri nefiind altcineva decât Sfânta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei Romanului și Bacăului.

Încojurat de flori, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a remarcat frumusețea spirituală a acestei seri, aducând totodată aprecieri celor care au răspuns la chemarea Bisericii de a semna pentru ora de religie. ”Ne-am adunat în această biserică pentru a ne ruga împreună ca să rămânem mărturisitori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că suntem fiii Săi și trebuie să mergem pe drumul Golgotei, chiar dacă este unul sinuos și plin de primejdii”, a declarat IPS Ioachim, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să apere și să susțină valorile tradiționale românești, astfel încât ”să nu-L mai lăsăm pe Hristos să plângă”.

De asemenea, prezenți la acest eveniment, membrii ASCOR – filiala Bacău au adesat un cuvânt de mulțumire Inaltpreasfinției Sale pentru sprijinul acordat și pentru susținere, au prezentat programul manifestărilor culturale programate pentru anul în curs și au  vorbit totodată celor prezenți despre necesitatea implicării tinerilor în promovarea valorilor cultural-religioase românești.

Continue reading...